top of page

YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR

​

Yaygın GeliÅŸimsel Bozukluklar’ın en temel özelliÄŸi iletiÅŸim kurmada zorluk ve buna baÄŸlı olarak sosyal iliÅŸkilerde zayıflıktır.

​

YenidoÄŸan ve erken çocukluk döneminden itibaren geliÅŸimsel farklılıklar söz konusu olabilmektedir: göz teması kurmama, ismi ile hitap edildiÄŸinde bakmama, iÅŸaret parmağı ile objeleri göstermeme veya biri gösterdiÄŸinde o yöne deÄŸil parmaÄŸa bakma, uzakta durma, arkadaÅŸları ile iliÅŸki kurma isteÄŸinin olmaması. Yaygın GeliÅŸimsel Bozukluklar’ın diÄŸer bir özelliÄŸi dil geliÅŸiminde gecikme veya dil becerisinin hiç kazanılamamasıdır. Zihinsel geliÅŸimlerine baktığımızda IQ puanlarının oldukça farklı olduÄŸunu görebiliriz. Yaygın GeliÅŸimsel Bozukluk tanısı almış çocukların zihinsel becerileri, en ağır düzeydeki zekâ geriliÄŸinden üstün zekâya kadar geniÅŸ bir aralıktadır. Yaygın GeliÅŸimsel Bozukluklar beÅŸ tanedir:

​

Otizm

En bilinen ve en sık görülen yaygın geliÅŸimsel bozukluktur. 6 aydan itibaren belirti vermeye baÅŸlar: heceleri tekrar etmeme (ba-ba-ba, da-da-da, ma-ma-ma), etkileÅŸim sırasında ebeveynlerle göz teması kurmama ve ebeveynlerin gülüÅŸüne karşılık gülümsememe gibi. Daha ilerleyen dönemlerde ce-eee oyununa tepki vermediklerini, konuÅŸmaya hazırlık olan ses taklitlerini yapmadıklarını, iletiÅŸim kurma çabasına girmediklerini, ismine bakmadıklarını gözlemleriz. Bu ek olarak bazı bedensel hareketleri tekrarlayıcı ÅŸekilde yapma (el çırpma, ayak vurma, kafa sallama, vs.) davranışı gözlemlenebilir. Ama bu tanı koymak için bir koÅŸul deÄŸildir. Birçok otizmli çocuk bu tekrarlayan hareketleri yaparken bazıları hiç yapmayabilir. DeÄŸiÅŸik ilgi alanlarının olması, belli konularda aşırı takıntı geliÅŸtirme, oyuncak olmayan objelerle takıntılı bir ÅŸekilde oynama gibi davranışlar sergileyebilirler. Bazılarının duyuları çok geliÅŸmiÅŸtir. Yüksek ses, koku ve dokunsal uyaranlardan çabuk rahatsız olup aşırı tepki gösterebilirler.

​

Rett Sendromu

Otizmin aksine Rett bozuklukta ilk dönemlerde herhangi bir geliÅŸimsel sıkıntı gözlenmez. Ancak 5 ay ile 48 ay arasında baÅŸ büyümesinin azaldığı görülür. Önemli diÄŸer bir belirti el ve ayakların daha küçük olmasıdır. Tekrarlayıcı el hareketleri görülür. BiliÅŸsel alanda gerilik yaÅŸarlar. Sosyal iletiÅŸim, vücut koordinasyonu ve dil alanlarında önemli gerilik söz konusudur.

​

ÇocukluÄŸun Dezintegratif BozukluÄŸu

 Ä°lk yıllarda normal bir geliÅŸim gözlenirken ortalama 2-4 yaÅŸları arasında dil, motor ve sosyal beceri kaybının baÅŸladığı görülür. Bazı çocuklar halüsinasyon gördüklerini dile getirirler. Tuvalet eÄŸitimi almış çocuklar aniden tuvaletlerini tutamamaya baÅŸlayabilir. Oyun oynama becerileri gerileyebilir. 

​

Atipik Otizm

Otizmin tanı kriterlerini tam olarak karşılamayan ama otizm belirtilerinin birçoÄŸunun bulunduÄŸu çocuklar bu tanıyı alırlar. Ä°letiÅŸim bozukluÄŸu, garip davranışlar ve duygusal olgunluÄŸun yaşına uygun olmaması söz konusudur.

​

otizm-b8c7a7d5.jpg

Otizmde Erken TeÅŸhiÅŸ

Çok Önemli

(0-3 YaÅŸ)

Down Sendromu

Her insan hücresi tipik olarak 23 çift kromozom içerir. Her çiftteki bir kromozomun biri erkekten, biri kadından gelir. Down Sendromu, temel üreme hücresinin 21. kromozomunun yumurta veya sperm oluÅŸması esnasında ayrılamayıp çift kalmasıyla oluÅŸur. Bunun sonucunda yumurta veya sperm 23 yerine 24 kromozom içerir. Ä°nsanlar genellikle 46. kromozoma sahipken Down Sendromlu çocuklarda toplamda 47 kromozom bulunur ve bu durum çeÅŸitli farklılıklara yol açar. Down Sendromu genetik yapıdaki bir deÄŸiÅŸiklik sonucu oluÅŸur. Günümüzde bu durumun kesin nedeni bilinmemektedir. En yaygın Down Sendromu tipinde kalıtsal geçiÅŸ yoktur.

down-sendromu-nedir-hamilelikte-down-sen

​Yaygın GeliÅŸimsel Bozuklukların iyileÅŸme süreci

bütüncül bir yaklaşımı içerir. GeliÅŸimsel özel eÄŸitim,

sosyal beceri eÄŸitimi, gerekli durumlarda medikal

müdahale ve anne-baba danışmanlığından oluÅŸmaktadır.

bottom of page